Biografie Ellen Zijm

ellen.jpg


  • Evenement

25 juli 2018

accordeon

BiografieEllen Zijm (1987) begon haar studie bij Egbert Spelde, docent aan het ArtEZconservatorium te Enschede en studeerde daarna bij Stefan Hussong aan de Hochschule für Musik Würzburg, waar zij in november 2013 met een 10 afstudeerde.

Ellen bracht zowel solistisch als in verschillende kamermuziekbezettingen verscheidene werken in première.
Zij remplaceerde bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Asko/Schönberg Ensemble en speelde bij HollandOpera, Insomnio, het NJO en Operafront.
Met haar duo ‘De Thuiskomst’, met Quirine van Hoek (viool), stond zij op vele grote podia en bracht zij begin 2015 de CD ‘De Thuiskomst in the early Baroque’ uit.

De ongekende mogelijkheden van de combinatie saxofoon en accordeon worden door Marijke Schröer en Ellen in het duo SaxYOn onderzocht. Aan dit duo werden o.a. composities opgedragen van Bernard van Beurden en Ad Wammes. Zij zijn (soms binnen grotere bezettingen) regelmatig betrokken bij koorbegeleidingen met o.a. eigen bewerkingen van het Stabat Mater van Pergolesi en het Requiem van Fauré.

Ze volgde verschillende malen masterclasses van o.a. Geir Draugsvoll, Claudio Jacomucci, Mie Miki, Inaki Alberdi en Friedrich Lips, nam in 2005, 2009 en 2015 deel aan de Summer Academy van het Nationaal Jeugd Orkest en won prijzen op diverse concoursen. Ook was zij meerdere malen te horen op Radio 4 in onder andere Spiegelzaal en Opium.

Ook maakt Ellen deel uit van het BigHouse Quartet, dat zich op projectbasis met grotere producties en voorstellingen bezighoudt en altijd op zoek is naar cross-over projecten met andere kunstvormen.

Meer informatie op www.ellenzijm.nl