Biografie Lineke Lever

lineke lever.jpg


  • Evenement

11 juli 2018

piano

Biografie


Pianiste Lineke Lever studeerde cum laude af aan het Utrechts Conservatorium bij pianist David Kuyken. Daarna studeerde zij nog een jaar lang een specialisatie Liedbegeleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Lineke volgde masterclasses bij Jan Wijn, Ton Hartsuiker, Martijn van den Hoek,  István Párkányi en het Pianoduo Tal & Groethuijsen. In 2004 maakte Lineke haar radiodebuut in het programma ‘Viertakt’ van de Avro. Lineke werkte in 2014 mee aan een cd met Nocturnes van Chopin, uitgebracht bij Excellent Recordings.
 
Samen met saxofoniste Aubrey Snell vormt Lineke het succesvolle Arte Duo, een van de meest toonaangevende piano- en saxofoonduo’s van dit moment. Het Arte Duo bestaat al 15 jaar en volgde masterclasses bij Arno Bornkamp, Jörgen Petterson en pianist Ralph van Raat. Het Arte Duo speelde in Het Concertgebouw, Muziekcentrum Vredenburg en het Muziekgebouw aan ‘t IJ. In maart 2006 debuteerden zij op radio 4.

In 2011 werd het tienjarig bestaan van het Arte Duo bekroond met hun eerste CD One 2 Ten. In het najaar van 2014 is hun romantische CD Salut d’Amour uitgekomen met werken van Schubert, Fauré, Schumann en Rachmaninoff. Beide cd’s zijn lovend ontvangen door de pers en publiek. Inmiddels zijn er meer dan twintig nieuwe stukken voor het Arte Duo geschreven. Lineke Lever en Aubrey Snell hebben de wereldpremière van composities van onder meer Chiel Meijering, David Dramm, Toek Numan en Marijn Simons op hun naam staan.
 
Samen met sopraan Titia van Heyst vormt Lineke een veelgevraagd liedduo. In het seizoen 2015-2016 volgden Titia van Heyst en Lineke de Internationale Liedmasterclasses aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel o.l.v. Christianne Stotijn, waar zij lessen kregen van o.a. Julius Drake, Anne Sofie von Otter, Dietrich Henschel, Markus Hadulla e.v.a. Daarnaast volgde Lineke liedmasterclasses bij Elly Ameling, Jard van Nes, Meinard Kraak, Rudolf Jansen, Udo Reinemann en Richard Egarr. Zij gaf liedrecitals in o.a. Muziekcentrum Vredenburg, De Oosterpoort in Groningen, Muziekgebouw Eindhoven, maar ook in België. Daarnaast vormt zij een trio met tenor Jeroen de Vaal en sopraan Tamar Niamut. Lineke begeleidt ook regelmatig grote koren in Nederland. Daarnaast vormt zij een duo met violiste Anna Badalian, waarmee zij concerten door heel Nederland geeft.
 
Haar voorliefde voor hedendaagse muziek, maakt haar een veelgevraagd pianiste in moderne muziekensembles. Lineke speelde onder leiding van dirigenten Jussi Jaatinen, Wouter Padberg en Micha Hamel.
 
Naast haar opleiding piano aan het Utrechts Conservatorium studeerde Lineke Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. In 2007 studeerde zij af met een onderzoek naar de samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse componisten en dichters.
 
Sinds 2007 is Lineke als pianodocente aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag betrokken bij het Project Inleidend Piano Onderwijs (PIPO), een muziekprogramma voor jonge talentvolle kinderen.

www.linekelever.nl