Biografie Elise Besemer

5Elise_Besemer_vierkant.jpg


  • Evenement

8 augustus 2018

viool

Biografie

Elise Besemer (1994, Rotterdam) speelt vanaf haar vijfde viool. In 2013 vervolgde zij haar vioolopleiding bij vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek (Sweelinck Academie, Conservatorium van Amsterdam). Sinds 2014 studeert ze bij Jaring Walta aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2018 sloot zij haar Bachelor Viool af met "een 10+ onderscheiding". Tevens heeft zij de Fock-medaille mogen ontvangen die elk jaar wordt uitgereikt aan het beste eindexamen. Op 21 september a.s. studeert zij af voor haar Master Viool aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar docent zijn is Tjeerd Top.

Een succes was het bereiken van de finale van het prestigieuze Nederlandse Vioolconcours Oskar Back (2016). Het oordeel van de jury was: ‘Haar spel is zeer sensitief, zonder effectbejag, volstrekt eerlijk. Elise is een bijzonder allround violiste’.  Eerder won ze eerste prijzen tijdens het Davina van Wely Vioolfestival (2011), de Maassluisse Muziekweek (2006), het SJMN (2006 en 2007) en de jury- en publieksprijs van het Gergiev-festival (2006), met pianist Mengjie Han de publieksprijs op het Storioni festival (2014). Met haar kwartet won zij een eerste prijs op het Prinses Christina Concours (2013).

In 2019 is Elise aangenomen bij het Koninklijk Concertgebouworkest! Hier voorafgaand was zij in 2016 acedemist van  de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest. In de jaren erna heeft zij veelvuldig gespeeld als remplaçant bij dit orkest. Ze heeft inmiddels tournees meegemaakt naar Japan, Zuid-Korea, China, Noord-Amerika en vele steden van de lidstaten van de Europese unie.

Elise is genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2017. Dit is een prestigieuze muziekprijs.  De GrachtenfestivalPrijs wordt ieder jaar uitgereikt aan één van de drie genomineerden die uitblinkt in haar/zijn vakgebied en is opgevallen door een uitzonderlijke prestatie. 

Haar solistische ervaring heeft zij opgedaan met diverse begeleiders/orkesten. In december 2016 heeft ze het vioolconcert van Sibelius met het Conservatoriumorkest van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag i.s.m. Codarts Rotterdam viermaal uitgevoerd in o.a. Tivoli/Vredenburg Utrecht en De Doelen Rotterdam.

Kamermuziek is ook een grote passie van Elise. Ze speelt in diverse ensembles onder de naam "Elysium Amsterdam". Zij is primarius van strijkkwintetten, het strijksextet en het klarinetkwintet. Ook treedt zij veelvuldig op in bezettingen zoals pianokwartet en -kwintet. Verder speelt ze naast het duo viool en piano, in een strijktrio.

Ze heeft vier keer een beurs ontvangen van de JoopvandenEnde Foundation. Hierdoor kon zij cursussen volgen in o.a. Zwitserland, Liechtenstein, Duitsland en Frankrijk.

Elise bespeelt een viool van Jean Baptiste Vuillaume, gebouwd in 1886 in Parijs. Deze is haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.