Biografie Franka van Dommelen

franka van dommelen.jpg


  • Evenement

  • Programma 20 juli 2016
    20 jul 2016 aanvang 20:00 - einde 21:00

20 juli 2016

zang

Biografie

De Nederlandse sopraan Franka van Dommelen rondde in juli 2009 haar examen Klassiek Solozang summa cum laude af aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Zij studeerde daar bij Hanneke Kaasschieter en Xenia Meijer. Door het tevens afronden van de MusicAllFactory in Tilburg onder leiding van Edward Hoepelman, wist zij zich diverse zang-, dans- en speltechnieken eigen te maken.

Zij vervolgde haar studie in Duitsland aan die Hochschule für Musik und Theater, Hamburg met de Master Oper, waar zij zanglessen ontving van Geert Smits en Turid Karlsen. Zij ontving hiertoe de prestigieuze HSP Talentenbeurs (Ministerie OCW) voor excellerende studenten en de VSBFonds Beurs.
Op dit moment wordt zij gecoacht door Xenia Meijer.

Masterclasses volgde zij onder meer bij Roberta Alexander, Charlotte Margiono, Edward Hoepelman, Maaike Widdershoven en Margreet Honig.
Zowel in binnen- als buitenland is zij actief als opera- en concertzangeres en verleent zij regelmatig haar medewerking als solist. Hierbij brengt zij een veelzijdig repertoire ten gehore, zoals oratorium, lied, opera, operette, musical en hedendaagse muziek.
Zo vertolkte zij de rollen van Pamina in ‘Die Zauberflöte’ (W.A. Mozart), Ännchen in ‘Der Freischütz’ (C.M. von Weber) en Madame Lidoine (2nd prioress) in ‘Dialogues des Carmélites’ (F. Poulenc). Tevens was zij te zien in de rol van Agandecca in de Nederlandse première van ‘Fingal’ (A. Krug) en als Mathilde in ‘Guillaume Tell’ (G. Rossini).

Tevens zong zij met veel toewijding onder meer de sopraansolo’s in geestelijke werken, waaronder de Johannes Passion (J.S. Bach), Oratorio de Noël (C. Saint-Saëns), Dixit Dominus (G.F. Händel), Messa da Requiem (G. Verdi), Die Schöpfung (J. Haydn), Carmina Burana (C. Orff), Requiem (K.Jenkins) en de Misa Criolla (A. Ramírez).

Daarnaast maakt zij deel uit van diverse (kamermuziek) ensembles.
Franka’s missie is de klassieke muziek dichter bij de mensen te brengen. Dit doet zij ook middels eigen repertoire, waaraan stevig wordt gewerkt samen met pianist en componist Co Vergouwen. Haar eerste cd Riflesso kwam in september 2013 uit.

Franka vormt samen met danseressen Meta Rooding en Kim Leeuw het ensemble DansOpera. In DansOpera zijn zang en dans op een gelijkwaardige manier met elkaar verweven. Zij touren op dit moment door Nederland en doen verschillende festivals aan met het stuk “Ik ben wat jij zult zijn”.
Franka is enkele jaren als Adviseur werkzaam geweest voor het Fonds Podiumkunsten, waar zij adviseerde inzake subsidie-aanvragen.
Het Fonds Podiumkunsten is hét cultuurfonds voor muziek, muziektheater, dans en theater in Nederland en geeft namens de Rijksoverheid ondersteuning aan alle vormen van professionele podiumkunsten.

Daarnaast is zij sinds september 2012 als zangpedagoog verbonden aan de afdeling Solozang Klassiek van het Fontys Conservatorium te Tilburg.
Externe link