Biografie Marian Minnen

marian 3.png


  • Evenement

7 augustus 2024

cello

Biografie

Marian Minnen treedt binnen en buiten Europa op als celliste met La Petite Bande (2004 -2014) en Les Muffatti uit 2004. Met dit laatste orkest werd ze twee keer uitgenodigd om als soliste een programma uit te voeren. Sinds 2015 speelt ze ook regelmatig met B'Rock.

Haar enthousiasme voor de cello wil ze ook doorgeven aan studenten van de muziekacademie in Turnhout en het muziekgymnasium van het Heilig Graf in dezelfde stad. Ze geeft ook workshops aan groepen strijkers: het toepassen van snaartechniek in barokmuziek.

Marian studeerde cello en kamermuziek in Leuven, waar ze in 1996 met grote onderscheiding het diploma "Master in de Muziek" behaalde. Van 1996 tot 1999 vervolmaakte ze zich aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Dmitri Ferschtman en Ran Varon.

In het laatste jaar begon ze barokcello te studeren bij Wouter Möller. Ze vervolgde haar studie bij Jaap ter Linden en Lucia Swarts aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze in 2003 afstudeerde. Ze volgde internationale masterclasses bij o.a. Collin Carr, Anner Bijlsma, Charles Medlam en Gaetano Nasillo.

In 2002 was Marian Minnen laureaat van de gerenommeerde internationale wedstrijd voor solisten Musica Antiqua in Brugge. Met het ensemble Rossi Piceno won ze prijzen in internationale wedstrijden voor ensembles : Musica Antiqua Brugge in 2003 en Premio Bonporti in Rovereto, Italië in 2004. Hun cd Trios per a Oboès van Joan Baptista en Josep Pla werd in 2006 uitgebracht door het label Ramée.

Haar barokcello werd naar Guadanini gemaakt door Charles Riché. Katrien Vandermeersch maakte haar basse de violon naar Snoeck/Bourbon. Haar moderne cello is een André Bernard uit 1892.