Biografie Hans Rijkmans

hans rijkmans2.jpg


  • Evenement

11augustus 2021

viool

Biografie

Hans Rijkmans

Hans Rijkmans raakte al vroeg vertrouwd met kamermuziek en kreeg vioolles van Bouw Lemkes. Als violist en altviolist speelde hij o.a. bij de Amsterdamse Bachsolisten en als remplaçant in orkesten, zoals het Nederlands Kamerorkest en het Vlaams Radio Orkest. Met een trio bestaande uit viola da gamba, theorbe en barokviool, maakte hij een tournee door Japan; ook gaf hij lessen en concerten in Ulan Batar, Mongolië.

Tegenwoordig wordt Hans regelmatig gevraagd als concertmeester bij verscheidene begeleidingsorkesten. Hij vertolkt in die rol ondermeer jaarlijks de vioolsolo’s in de Matthaeuspassie. In vroeger jaren vervulde hij die functie bij het Nederlands Studentenorkest, het VU-orkest en het Projectorkest Utrecht (nu Orkest van de 21e eeuw). Hij werkte mee als violist bij Opera Xynix en in de kindertheaterproductie ‘De prinses met de lange haren’.

Solistisch liet hij zich horen in concerten van Bach, Mozart, Bruch, Saint- Saëns en Martinu.

Als kamermuziekspeler is Hans actief in verschillende ensembles, oa. als barokviolist in het ‘Swynscop-trio’, en daarnaast in het Alauda-strijkkwartet (de naam ‘Alauda’ - leeuwerik, ‘alouette’- is een hommage aan het ‘Lerchenkwartet’ van Joseph Haydn).

Hans speelt ook altviool, bij gelegenheid viola d’amore en is verder actief als pianobegeleider van zangers en instrumentalisten.