Biografie Robert Jan Spits

robert jan.jpg
marieke en robert jan.jpg


  • Evenement

4 augustus 2021

piano

Biografie

Stips maakte sinds eind jaren zestig naam met de band Supersister. Direct na het uiteenvallen van Supersister in 1974 werd hij door de Haagse band Golden Earring gevraagd als toetsenist. Golden Earring had net een wereldhit met “Radar Love” gehad, en Stips speelde mee tijdens de daaropvolgende Europese en Amerikaanse Earring-tournees in 1974, 1975 en 1976. Hij speelt op twee albums van Golden Earring mee: “Switch” (1975) en “To the Hilt” (1976). Na de financieel minder succesvolle Amerikaanse tour ter promotie van “To the Hilt” verliet hij de band.
Met saxofonist Bertus Borgers en de Golden Earring-leden Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritsen nam Stips in 1975 de soloplaat “Nevergreens” op. Deze werd in 1976 uitgebracht onder de groepsnaam Stars & Stips. Hij trad daarna toe tot de door Borgers opgerichte groep Sweet d’Buster. In 1979 stapte Stips uit de groep en richtte zijn eigen band op, Transister, die één album ‘Zig Zag’ uitbracht. In 1981 trad Stips toe tot The Nits, met wie hij al als producer had gewerkt. Stips werd de toetsenist van de groep. Hij produceerde daarnaast groepen als Gruppo Sportivo, Cloud Nine, Himalaya en Vitesse. Ook werkte hij sinds begin jaren negentig geregeld samen met cabaretier Freek de Jonge. Zo speelde hij accordeon op diens nummer één-hit “Er is leven na de dood”.
In 1996 nam Stips afscheid van de Nits en begon hij de groep STIPS, die het album “Egotrip” uitbracht. In 1998 kwam hij met het soloalbum “Greyhound” en in 2000 leverde hij met ‘Rembrandt 2000’ een muzikale bijdrage aan de grote alternatieve Rembrandt-tentoonstelling in Den Haag.
In 2000 en 2001 vonden – aanvankelijk in Amerika en daarna in Nederland – reünieoptredens plaats van de band Supersister.
In 2003 trad Robert Jan Stips weer toe tot de Nits, ter ere van hun jubileumtournee ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de groep. Stips werkte mee aan het album “1974” en werd na de tournee weer een permanent lid van de groep.
In 2005 begon Stips met incidentele solo-optredens, zichzelf begeleidend op de piano, met een keuze uit zijn ruim 300 songs omvattende repertoire. Na enkele sporadische concerten speelt Stips vanaf 2007 korte solotournees. In 2009 kwam het album “ROND” uit op cd en dvd. Het album bevat twee nieuwe nummers, twee covers en negen nummers uit zijn verleden. Vanaf maart 2013 toerde hij met de Nits in Nederland en Europa om de nieuwste cd Malpensa onder de aandacht te brengen. (Wikipedia)