Biografie Claudette Verhulst

claudette.jpg


  • Evenement

8 juli 2020

piano

Biografie

Claudette Verhulst is in 1989 geboren in Eindhoven, Nederland.

Ze kreeg haar eerste pianolessen op tienjarige leeftijd van de pianopedagoge en pianiste Mieke van der Aalst. Tijdens haar laatste jaar van de middelbare school werd ze toegelaten tot de vooropleiding van het conservatorium van Tilburg waar ze les kreeg van Bart van de Roer.

Een jaar later begon ze haar bachelorstudie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Paul Komen en studeerde vervolgens gedurende drie jaar, met een blijvend gevoel van dankbaarheid, bij Rian de Waal. Het is vooral Rian de Waal geweest die haar gestimuleerd heeft haar eigen – romantische – weg te zoeken in de klassieke literatuur. David Kuijken heeft de ingezette lijn gevolgd en in juni 2014 heeft Claudette haar Master behaald aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Claudette heeft met succes deelgenomen aan concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours en het SJMN. Ook heeft ze masterclasses gevolgd bij onder anderen Paolo Giacometti, Igor Roma, Ilona Timchenko, Dmitri Bashkirov en Ronald Brautigam.

Tijdens en na haar studie heeft Claudette in Nederland en België vele pianorecitals verzorgd. Ze doet dat op een geheel eigen wijze, door een combinatie van muziek en informatie. Ze sluit daarbij aan bij de huidige tendens de klassieke muziek weer dichter bij het publiek te brengen. Claudette streeft naar een levendige interactie, waarbij letterlijk spelender- en verhalenderwijs de klassieke muziek dichterbij de luisteraar komt. Onder meer keert ze daarmee terug naar het pianorecital rond 1840, zoals dat voor het eerst werd gegeven door Franz Liszt. In juli 2015 heeft Claudette dit programma ook in Londen ten gehore gebracht.

Claudette soleerde november 2014 met Brabant Sinfonia o.l.v. Paul van Gulick met Mozart’s 23ste pianoconcert in het Cenakel te Tilburg.
Ze speelde op diverse festivals waaronder de Lichtjesavond Delft, de Dag van de Romantische Muziek en het Haags Uitfestival.
Samen met celliste Willemijn Knödler geeft ze concerten met verhaal en beeld.

November 2017 soleerde Claudette met Brabant Sinfonia o.l.v. Paul van Gulick met het tweede pianoconcert van Rachmaninov in het Cenakel te Tilburg.

Ze werkte als pianocoach mee aan de in 2018 uitgekomen Nederlandse speelfilm De Dirigent.

Samen met Elsbet Remijn vormt Claudette het pianoduo Beth & Flo. Klassieke recitals, opgeluisterd met gesproken en gezongen woord is hoe Beth & Flo het liefst concerten geven. Verrassingen en interactie spelen in ieder optreden een grote rol. Beth & Flo traden onder meer op tijdens het Grachtenfestival Amsterdam, in TivoliVredenburg te Utrecht en de Philharmonie in Haarlem. In januari 2017 gaf het duo een concert in Het Concertgebouw in Amsterdam. In 2018 was het duo op tournée in het Verenigd Koninkrijk, met enkele concerten in Londen en het noorden van Engeland. In maart 2020 staat een volgende tournée gepland in en rondom Londen.